Black Bottle Whisky

Jednym z ciekawszych blendów na rynku jest szkocka whisky Black Bottle. Jest to pozycja, która na pewno zainteresuje miłośników whisky torfowych z Islay. Do jej produkcji używa się bowiem destylatów z tej wyspy. Nazwa Black Bottle nawiązuje do koloru butelek sprowadzanych z Niemiec, w jakich sprzedawano whisky do wybuchu I wojny światowej. Od tamtego okresu producenci zaczęli używać lokalnych butelek ciemnozielonych, jednak ostatnimi czasy można już natknąć się w sklepach na wydania z 2013 roku (i wyżej), które ponownie wróciły do pierwotnej, czarnej barwy.

Black Bottle jest zdobywcą złotego medalu w kategorii Scotch Whisky – Blended podczas International Wine & Spirit Competition oraz podwójnego złota w kategorii Blended Scotch podczas San Francisco World Spirits Competition w 2013 roku.

Zapach: Efektowny. Kremowy z nutami torfu, zboża i morskimi.
Smak: Słodki, pojawia się więcej torfu. Pod koniec nuty ostrych przypraw i dąb.
Finisz: Wyraźny dym i słodycz, z akcentami dębiny i kakao.
Whisky bardzo przyjemna i zbalansowana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>