Bladnoch to jeden z 4 działających przedstawicieli regionu Lowland, położonego na samym południu Szkocji. Mały i bardzo butikowy zakład wziął swoja nazwę od rzeki, z której czerpie wodę do produkcji. Gorzelnia została wybudowana w 1817 roku przez Johna i Thomasa McClellandów i jest obecnie najdalej wysunięta na południe gorzelnią w Szkocji. Przez prawie 200 lat swojego istnienia kilkakrotnie zmieniała właściciela, aż do 1994 kiedy opuszczony zakład Irlandczyk z Belfastu – Raymond Armstrong. Nowy właściciel wznowił produkcję na niewielka skalę, która trwa do dziś. Jest to jednak bardzo niszowy producent, czego dowodzi m.in. fakt, że butelkowanie i nakładanie etykiet odbywa się ręcznie na terenie gorzelni.
Sześcioletnia starzona w beczkach po hiszpańskiej sherry, tak zwana whisky cask strength, czyli rozlewana do butelek prosto z beczki bez filtracji na zimno i bez obniżania poziomu alkoholu, tak by była jak najbardziej naturalna i esencjonalna. W destylarni Bladnoch każda faza produkcji, łącznie z butelkowaniem i etykietowaniem odbywa się ręcznie i z wielkim pietyzmem.
Kolor: Bursztynowy
Nos: Gładki i okrągły z winnymi i kwiatowymi akcentami. Po kilku chwilach w szklance, whisky staje się bogatsza i pełniejsza.
Usta: Lekkie, nieco dymne ze słodkimi nutami toffi na ciepłym jęczmiennym tle.
Finisz: Średni i czysty z posmakiem słodu jęczmiennego i czekoladowymi nutami.
Zapraszmy do Swiat-Whisky.pl.