Bruichladdich Laddie Classic

Destylarnia Bruichladdich położona jest nieopodal wzgórz Rhinns of Islay, w zachodniej części szkockiej wyspy Islay. Została założona w 1881 roku przez braci Harvey, których rodzina znana była z posiadania dwóch gorzelni. Bracia postanowili połączyć swoje doświadczenie i wybudować trzecią.

Słynie ona z tradycyjnego podejścia do produkcji, czego dowodem może być fakt, iż posiada m.in. wiekową, otwartą kadź zacierną, która jest jedną z nielicznych nadal wykorzystywanych oraz drewniane kadzie fermentacyjne. Bruichladdich mimo swojego przywiązania do tradycji, w przeciwieństwie do innych destylarni z Islay, produkuje nie tylko whisky mocno torfową (m.in. rekordzistę pod względem torfowości – Octomore – 167 ppm). Ma w swojej ofercie szeroką paletę trunków, w tym również łagodniejsze, z aromatami bardzo owocowymi (seria Laddie). Destylaty rozcieńczane są wodą ze źródła Octomore, które charakteryzuje się miękką, krystalicznie czystą wodą filtrowaną przez miękki piaskowiec oraz twardy kwarc. Wszystkie whisky butelkowane są na terenie gorzelni, w której pracuje około 50 osób. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających. Proponuje degustacje, wycieczki oraz imprezy okolicznościowe.

Jednym z wypustów destylarni jest whisky Bruichladdich Laddie Classic. Po otwarciu butelki uderzą nas aromaty takich owoców, jak: gruszki, papaja, melon, skórki jabłek oraz zapach żelków owocowych. Po dodaniu wody wyczujemy łagodną słodycz z beczek po bourbonie oraz nuty wanilii. W ustach delikatne nuty dębu, wanilia, pikantne przyprawy oraz goździki. Następnie odrobina gałki muszkatołowej, skórki jabłek oraz toffi. Finisz długi, „przyprawiony” i mocno owocowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>