Stare szkockie przysłowie mówi, że nie ma złej whisky, jest tylko dobra albo lepsza. Ten szlachetny trunek, nazwany Złotem Szkocji, staje się popularny już na całym świecie, a w Polsce jego popularność rośnie w błyskawicznym tempie.
Producentów whisky można obecnie znaleźć od Szkocji i Irlandii, poprzez kraje kontynentu europejskiego — Hiszpania, Francja, Holandia, Niemcy — a także RPA, USA, Indie, aż po Japonię i Australię.
Popularność ta zaskakuje największych optymistów pamiętających lata 30-te XX wieku, kiedy to w Szkocji działały tylko 2 destylarnie słodowej whisky. Dzisiaj gorzelnie pracują pełną parą w miejscach już wcześniej zapomnianych, odległych od miast, tam gdzie płynie kryształowo czysta, zimna woda o fantastycznych walorach smakowych.
W sytuacji kiedy produkuje się w świecie setki różnych rodzajów whisky o różnych profilach smakowych i zapachowych, w Polsce jej spożycie w większości ogranicza się tylko do kilkunastu marek.
Sposób produkcji oraz setki różnych rodzajów tego trunku zainspirował nas do stworzenia Poznań Whisky Club. W ramach klubu będziemy uczestniczyć w degustacjach, prelekcjach i spotkaniach z wieloma znawcami i pasjonatami whisky. Będziemy zapraszali producentów, dystrybutorów i ambasadorów różnych, szczególnie nieznanych marek. Te cykliczne spotkania w gronie miłośników i sympatyków pozwolą nam na poszerzenie wiedzy o sposobach i miejscach produkcji słodowej, zbożowej, irlandzkiej czy amerykańskiej. Dowiemy się dlaczego jeden rodzaj ma taki a nie inny aromat i smak, dlaczego jedna whisky jest bardziej dymna a inna owocowa, w jakim celu używany jest do jej produkcji torf oraz dlaczego alembiki są wykonane z miedzi.
Zapraszamy do naszego grona a odpowiedzi na powyższe pytania nie będą stanowiły dla nikogo żadnego problemu.
Bogusław Pawlak i Stewart Ford