„Zainteresowanie whisky nigdy nie było tak duże jak dzisiaj. Wiele osób pije whisky niewiele o niej wiedząc. Rzeczywiście, znajomość zawiłości procesu produkcji nie jest niezbędna, by cieszyć się zawartością szklaneczki. Trzeba jednak przyzna, że posiadanie podstawowych wiadomości na ten temat sprawia, że pijąc czuje się większą przyjemność i satysfakcję” Charles Maclean
„Czym w zasadzie jest whisky? To proste. To alkohol, który powstał w wyniku zacierania słodu zbożowego, potem fermentacji, destylacji, a na końcu powolnego dojrzewania w dębowych beczkach.”
„Whisky jest — zresztą nie po raz pierwszy w swoim pogmatwanym i pełnym meandrów życiu — w punkcie zwrotnym. Napój, który w XX wieku zdominował rynek mocnych alkoholi, stoi przed wyjątkowym wyzwaniem, jakim jest współczesny klient.”
„Czy napój, który musi dojrzewać latami, zanim tak naprawdę będzie mógł nosić miano whisky (i który powinien pozostawać znacznie dłużej w subtelnym towarzystwie dębiny,aby oddać swój prawdziwy charakter), będzie w stanie dotrzymać kroku światu, w którym wszystko musi być coraz szybsze, większe i głośniejsze?” Dave Broom
POznajemy Whisky z całego świata: