Pochodzenie: Szkocja, region: Cambeltown
Springbank
W 1999r. uczestnicy ankiety rozpisanej przez „Whisky Magazine” stwierdzili, że najlepszą whisky świata końca wieku jest Springbank. „O gustach się nie dyskutuje” tak powiadają. Ale bezsprzecznie Springbank to wyjątkowa destylarnia.
Leży w Cambeltown, regionie będącym niegdyś ze względu bliskości Irlandii ( 20 km ) gniazdem przemytników.
Powstanie Spingbank wiąże się ściśle z rodziną Mitchell. Legalna działalność gorzelni pod znaną obecnie nazwą datuje się na 1828 rok. Wkrótce produkowana tutaj whisky zdobyła uznanie specjalistów i klientów.
Pomimo, że region przechodził burzliwy okres związany ze złym gospodarowaniem produkcją whisky (zbyt duża ilość gorzelni), co odbiło się na jakości destylatów, Springbank przetrwał ten okres. Od założenia destylarni jest ona w posiadaniu tej samej rodziny. Jego wyjątkowość podkreśla fakt, że pod jednym dachem, odbywa się: słodowanie, destylowanie, dojrzewanie i butelkowanie – jest to jedyny taki przypadek w Szkocji.
Jakość whisky rodziny Mitchell opisał F.Paul Pacult w książce „Kindred Spirits” słowami: „I urge readers to grab any bottling of Springbank that can be located”.
Oto „Perełki” z Cambelton, które można znaleźć w sklepie Świat Whisky w Poznaniu:
-10- letni Springbank
-12- letni Springbank
-15- letni Springbank
-18- letni Springbank
- 8-letni Hazelburn
- Longrow