Pochodzenie: Szkocja, Region: Speyside
Cu Dhub (czyt. coo-doo) „Czarny pies” bo tak należy tłumaczyć z gaelic nazwę tej wyjątkowej pod wieloma względami whisky pochodzącą ze Speyside (Szkocja), regionu niezwykle bogatego biorąc pod uwagę styl tworzonych tu destylatów.
Destylarnia należy do duńskiej firmy MAC Y A/S zajmującej się dystrybucją ekskluzywnych alkoholi z całego świata od niezależnych producentów. Głównym konsumentem tego trunku także są Skandynawowie.
Starzona przez 5 lat w beczce whisky przykuwa wzrok mahoniową barwą. To efekt użycia czarnego karmelu. Co z całą pewnością wyczuwalne jest przy otwarciu butelki, ponieważ czuć wyraźnie słodkawe nuty karmelu, toffi, pieczonych jabłek. Mogą też pojawić się skojarzenia z aromatycznym cynamonem. Kiedy wychylimy kieliszek, po ustach rozlewa się subtelna słodycz przywodząca na myśl lukrecję, wanilię, która miesza się z lekko dymnym akcentem. Finisz jest delikatnie kawowy, pojawia się nuta goryczki znana również miłośnikom gorzkiej czekolady.
Cu Dhub pod wieloma względami jest nietuzinkowa, przez swój charakter bezkompromisowa i z cała pewnością warta uwagi.
Ta interesującą pozycję można znaleźć w sklepie Świat-Whisky