Świat-Whisky – Kilchoman

Pochodzenie: Szkocja, region: Islay

                            

  Kilchoman to jedna z ośmiu prosperujących na wyspie Islay (czyt. ajla) destylarni, produkujących szkocką whisky typu single malt. Islay to kultowy region dla pasjonatów whisky szkockiej, a trunki tam produkowane charakteryzują się specyficznym ostrym, czasem wręcz aptecznym smakiem i intensywnym aromatem torfu. Kilchoman jest najmłodszą (produkcje rozpoczęto w 2005 roku) i jednocześnie pierwszą, wybudowaną od 124 lat na tej wyspie destylarnią. Wyjątkowości tego zakładu dopełnia fakt, że jako jeden z dwóch na całą Szkocję producentów whisky, zaliczany jest do tzw. „fram distilleries”, czyli destylarni posiadających własne uprawy jęczmienia. Niektóre, specjalne edycje zwane: Kilchoman 100% Islay, wytwarzane są właśnie z tego rosnącego nieopodal zakładu zboża, a każdy etap produkcji odbywa się u producenta. Ziarno na pozostałe trunki pozyskiwane jest z Port Ellen, znajdującego się również na tej samej wyspie. W destylarni Kilchoman używa się tylko najwyższej jakości beczek po burbonie i sherry, dzięki czemu wszystkie pochodzące stąd whisky, mimo swego dość jeszcze młodego wieku, są niezwykle aromatyczne i dobrze ułożone. Ostatnim, ale równie istotnym aspektem, o którym trzeba wspomnieć jest fakt, że żaden z trunków wyprodukowanych przez Kilchoman’a nie jest filtrowany na zimno ani nie barwi się go karmelem, dzięki czemu whisky zachowuje swój bogaty smak i aromat.

Chciałbyś spróbować tej whisky – zapraszamy do sklepu Świat-Whisky

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>